maanantai 16. tammikuuta 2017

1v3kk lempilelut vs 2v3kk lelutTästä tuleekin nyt vähän erilainen blogipostaus kuin olin alunperin ajatellut. Mulla on luonnoksissa iso kasa aloitettuja juttuja, jotka kaipaavaat enemmän tai vähemmän viimeistelyä. Osasta puuttuu vain kuvat. Tämän jutun pohja on kirjoitettu valmiiksi aika tarkkaan vuosi sitten. Se oli vain unohtunut, joten nyt päätin sitä hieman muokata ja vertailenkin miten lapsen lelut ja lelujen käyttö on vuoden aikana muuttunut. Alunperin oli tarkoitus vain kertoa 1v3kk lempileluista (kursiivilla kirjoitettu teksti on vuoden takaista).

Oli oikeastaan itsekin kiva lukea vanhaa luonnosta ja muistella millaista se oli vuosi sitten. Tässä on yksi syy miksi blogia kirjoitankin, sillä tulee kirjattua näitä pojan lapsuusjuttuja muistiin.

n.1v4kk ikäisenä leikkimässä Duplofarmilla.

Lapsiperheisiin kerääntyy usein jos jonkinmoista tavaraa. Varsinkin leluja tulee paljon. Meilläkin on jo isot kasat leluja vaikka Staffan on vasta vuoden ja kolme kuukautta. Leluja on saatu niin lahjaksi, siskoni lasten vanhoja ja sitten on vielä mun ja mieheni lapsuuden leluja jäljellä jokunen. Tietysti olen itse myös aika lailla ostellut (ehkä vähän liikaakin). Olen ostanut niin uusia kuin käytettyjäkin. Kirpputorilta olenkin tehnyt joitain kivoja löytöjä. Lapsen täyttäessä vuoden blokattiin huoneesta pois kaikki sellaiset ihan vauvalelut.

Nyt lapsen ollessa 2v3kk on meille kertynyt vieläkin enemmän leluja. Vauvaleluja ei enää ole käytössä. Vaikka leluja on nykyään paljon enemmän, niin ne ovat saaneet paremman säilytysratkaisun. Näin lastenhuone näyttää kuitenkin paljon siistimmältä vaikka leluja onkin enemmän. Kävin syksyllä Ikeasta ostamassa Trofast-hyllykön laatikoilla. Se on tosi suosittu lapsiperheissä. Meillä säilytetään siellä parissa isossa Duploja, yhdessä Brion junaradan osia, pikkuautoja ja sitten on suurin laatikko sekalaisille leluille.

Lastenhuone näytti sekaiselta, kun oli miljoona eri säilytysratkaisua. Tässä tosin lelut sekaisin :)

Mielestäni parhaita leluja ovat legon Duplo -sarja. Niillä Staffan tykkääkin leikkiä paljon (kuten myös näköjään isänsäkin). Niillä on leikitty jo vähän alle vuoden ikäisestä asti. Edelleenkin 2v3kk ikäisenä ne ovat päivittäin käytössä. Duploja löytyykin jo kaksi isoa laatikollista.

Ehkä joskus keväällä (n.1,5v) autot alkoivat kiinnostamaan kunnolla ja fanitus on vain kasvanut ja kasvanut. Varsinkin kaikki piipaa autot ovat kova sana. Pikkuautoilla on leikitty myös päivittäin ja niitä järjestellään eri paikkoihin ja eri asentoihin. Cars-elokuvan hahmot ovat suosikkeja. Niitä haluttaisiin nykyään katsoa televisiosta aina kun on tv-hetki.


Toinen mun ja pikkutaaperon fanittama lelusarja on Brion junaradat. Staffan ei vielä niin rakenna ratoja, mutta kuljettaa pitkin huushollia radan kappaleita. Junilla ja ukkeleillä hän leikkii, mutta ei tajua työntää rataa pitkin.

Viime syksynä poika rakensi jo melko kivasti junarataa ja Duplorakennelmia. Välillä hänen huoneestaan kuului vihanpurkauksia ja leluja heitettiin. Silloin nämä ihanat lelut eivät totelleet häntä ja toimineet niin kuin hän olisi halunnut. Useimmiten oli vaikeuksia saada ukkeli istumaan Duplo-autoon tai Brioveturin kyytiin.

Nyt Staffan on jo kauan rakentanut itse junarataa ja tekee hienoja junayhdistelmiä. Lisäksi hän työntää junia rataa pitkin ja haluaa, että joku olisi kaverina työntämässä toista junaa. Hän ei kuitenkaan vielä tee itse junaratoja, jotka menisivät ympäri. Yleisimmät sanat joita meillä kuulee taitavatkin olla tuna (eli juna) ja auto/bilar.


Ehkä nämä Brio junat ja Duplot ovat sellaisia klassikoita, jotka muistaa jo omasta lapsuudesta. Nämä eivät myöskään ole vain sellainen hetken lelu, vaan niillä leikitään useampi vuosi. Ne myös säilyttävät hyvin arvonsa ja jos ne haluaa vaikka joskus myydä pois (mitä meillä tuskin tehdään) niin kyllä niistä varmasti muutaman euron saa ja kysyntää riittää. Lisäksi ne on helppohoitoisia.

Tarkalleen en muista milloin, mutta jossain 1,5v. jälkeen vedettävät lelut ovat kiinnostaneet. Niistä meiltä löytyy mm. Brion kala ja kirahvi. Fisher Pricelta taas koira, joka haukkuu ja hauska sammakko. Nämä eivät kuitenkaan ole meillä päivättäisessä käytössä.

Hieman yli vuoden ikäisenä huomasin kiinnostuksen keittiöleikkeihin, kun alkoi "kahvia juomaan". Täti osti nimpparilahjaksi Muumi astiaston. Nykyään meiltä löytyy mm. uuni ja lastenpöytä sekä tuolit. Niissä usein hörpitään kaffetta. Taloyhtiön pihalla on leikkimökki, jossa myös viime kesänä alettiin kovin kokkailemaan.

Oltiin viikonloppuna pihalla leikkimökissä tekemässä lumeruokia eli lumiruokaa.

Vasta pari kuukautta sitten meillä on innostuttu kirjoista ja taapero "lukee" niitä itsekseenkin. Olen niitä toki hänelle aikaisemminkin yrittänyt lukea.

Viimeisen vuoden aikana ei siis mitän kovin isoja muutoksia ole ollut lempileluissa. Tietenkin monista pienemmille suunnatuista äänileluista ja "kävelykärryistä" ollaan luovuttu vuoden aikana. Onko teidän lapsilla jotain lempileluja? Onko teillä tuossa n.1-2 -vuotiaana ollut suurempia muutoksia lelujen kanssa vai onko lempparit säilyneet melko samana?


2 kommenttia:

 1. Kiva vertaileva kirjoitus :) Itselläni 1v 3 kk vanha poika, joten sen vuoksi tähän tekstiin kiinnitin huomiota. Samalla tuli myös itselleni opetus, että ei kannata luonnoksia tuhota, koska koskaan ei tiedä milloin niitä voi käyttää :) Pitääkin kirjata paremmin ylös millä leikitään, niin voi itsekin tehdä vertailua myöhemmin. Autot tuli meillä mukaan jo alle vuoden iässä ja nyt on vasta Dubloilla aloitettu. Syynä tosin sekin, että autoja oli tarjolal aiemmin ja nyt vasta saatu Dubloja joilla päässyt kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä mun aikaisempi vastaus ei näy täällä...

   Juu, varmasti leikkeihin vaikuttaa paljon se mitä lapselle tarjotaan :D
   Blogista on tosiaan helppo välillä katsoa juttuja ja tarkistaa miten jokin asia meillä menikään :)

   Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!