torstai 15. syyskuuta 2016

Tammisaaren luontokeskus: Itämeri tutuksi ja puuhaa lapsilleTammisaaressa liikkuessa lapsille (ja myös aikuisille) löytyy monenlaista puuhaa aivan vierasvenesataman vierestä. Punaisesta 1840-luvulla rakennetusta talosta löytyy Tammisaaren luontokeskus -Ekenäs Naturum. Se on aivan ilmainen ja kesäisin auki melkein joka päivä, syksyllä ja keväällä osan viikosta.

Sisälle pääsee lastenvaunuillakin ja niillä pystyy kiertämään alakerrassa, jossa on päänäyttely ja auditorio. Yläkertaan johdattaa rappuset.


Luontokeskus kertoo muuttuvasta Itämerestä mielenkiintoisesti lapsille suunnatussa näyttelyssä. Lapset oppivat leikkien Itämeren asukkaista, sen uhista (mm. vieraslajit ja ihmisten teot esim. roskaaminen) ja äänistä. Pienessä kalastajamökissä voi tutustua leikkien 1900-luvun alun saaristolaistorppaan.

Erilaisiin kaloihin voi tutustua ihastuttavalta laiturilta leikkionkien kanssa onkimalla erilaisia kaloja. Seinällä olevista luukuista voi kurkistaa mitä kaikkea Itämeren äärellä tapahtuu. Erilaisia ääniä voi kuunnella ja arvailla luurit  päässä vaikka kaverin kanssa yhdessä. Yläkerran luureista taas pystyi kuuntelemaan saariston asukkaiden tarinoita (taisivat kaikki olla ruotsiksi). 

Yläkerrasta löytyy myös pieni huone täynnä leluja, kirjoja, pelejä ja piirustustarpeita. Valmiiseen korttipohjaan voi piirtää vaikka kesäkuulumiset ja lähettää terveiset ystävälle. Myös Raaseporin linnasta löytyi värityskuvia ja viereen voi piirtää itsensä ritarina. Meistä oli hauska käsin tunnistella lokeroissa piilossa olevia esineitä ja arvata mitä ne olivat. Kotiin meille tarttui mukaan ilmainen skräpboken, josta löytyi tehtäviä, värityskuvia ja tietoa kierrätyksestä.

Alakerran auditoriossa voi katsoa erilaisia elokuvia, jotka liittyvät Itämereen ja saaristoon. Näytökset käynnistetään pyydettäessä.


Naturumista löytyy myös pieni puoti, josta löytyy hauskoja leluja, kirjoja, karttoja, julisteita ja muuta pientä mukavaa. Luontokeskuksesta saa myös esitteitä lähialueista, tapahtumista sekä retkeilyneuvontaa. Alakerrassa on siisti vessa, josta löytyy myös hoitotaso.


Luontokeskuksen välittömässä läheisyydessä on Tammisaaren kaupungin uimaranta. Nälän yllättäessä vierestä löytyy upea meren päälle rakennettu Knipan-ravintola. Toisella puolella luontokeskusta taas on Albatros sekä Michael Björklundin Pub Niska (ovat auki kesäaikaan). 

Myös lapsille on tekemistä, sillä yksi suosikkileikkipaikoistamme Lions Park -Leijonapuisto sijaitsee rannan lähellä. Aiemman juttuni siitä löydät täältä. Kesäisin voi pelata vaikka kierroksen minigolfia tai mennä rannalle pelaamaan lentopalloa. Tammisaaren kierros ei ole mitään ellet käy vanhassa kaupungissa kiertelemässä. 


 Naturum on hyvätapa opettaa lapsia ja antaa luontokasvatusta. Vaikka näyttely onkin suunnattu lapsille on siellä silti aikuisillekin paljon kivaa nähtävää ja hyvää tietoa. Kannattaa käydä jos Tammisaaressa liikutte!

Bongaillaan usein piipaa-autoja lounasaikaan Leijonapuiston läheisyydessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!