maanantai 26. syyskuuta 2016

Lehmiä, pitkospuita ja luontoa Rauvolanlahdella


Turussa ja lähialueilla on kivasti erilaisia luontopolkuja. Meidän lähettyvillä sijaitsee Rauvolanlahti. Rauvolanlahden luonnonsuojelualue on Turun ja Kaarinan rajalla. Kauniina syksyisenä päivänä pyöräilin lähemmäs. Aikaa siihen meni vain viitisen minuuttia. Rauvolanlahti on osa Natura-2000 verkostoa ja se kuuluu myös valtioneuvoston vuonna 1982 vahvistamaan valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan.

Reitti on n.1,8km pitkä, joten se soveltuu hyvin myös pienemmille lapsille. Alussa voi ihailla lehmiä. Sen jälkeen kävellään pitkospuitapitkin korkean kaislikon seassa. Sen päässä on korkea lintutorni. Matkan varrella on myös pari matalampaa tornia, joista ihailla alueen näkymiä ja laajaa linnustoa. Tornin luona on vanha vedenpuhdistamo. Reitti jatkuu metsäpolkuna rantaa mukaillen ja myöhemmin kääntyy takaisin metsän läpi. Siellä on upeat korkeat kalliot ja paljon vanhoja lehtipuita.


Paikalle pääsee hyvin myös (Koivulan-Haritun) bussilla nro 18 ja menee päätepysäkille asti. Siinä on myös pieni parkkialue jos omalla autolla tulee. Näin pääset ensimmäisenä näkemään rantalaitumella laiduntavat lehmät. Me ollaankin niitä käyty usein katsomassa, mutta tällä kertaa menin pitkästä aikaa myös lintutornille pitkospuita pitkin. Parkkipaikalta näkyy kasviviljelypalstoja ja joinain vuosina sieltä löytyy myös kukkasia kaupunkilaisten kerättäväksi. 

Oman auton voi jättää myös Rauvolantiellä olevan vanhan jätevedenpuhdistamon parkkipaikalle. Siitä kävellään vähän matkaa hiekkatietä pitkin metsäpolkua kohden. Vieressä näkyy iso talo (Vaarniemen tila) jonka päärakennus on vuodelta 1828.


Mikäli haluaa nauttia pidemmästä retkestä niin matkaa voi jatkaa Vaarniemeen tai toisessa suunnassa olevaan Katariinanlaaksoon (tai tietysti aloittaa jommasta kummasta niistä). Katariinan päätepysäkille pääsee ainakin bussilla nro 9.


Lisätietoa alueen kasvillisuudesta ja eläimistöstä löydät täältä

Kartan alueesta löydät täältä


2 kommenttia:

  1. Oi, kylläpäs tämä postaus toi muistoja mieleen! En ole koko paikkaa edes muistanut aikoihin, mutta tuolla kävin isän kanssa joskus muksuna, kun olin oikein innostunut lintubongailusta. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Meidänkin tulee tuolla ihan liian harvoin käytyä vaikka ei kaukana olekaan.

      Poista

Kiitos, kun piristät päivääni kommentillasi!